Otse põhisisu juurde

Säästa või mitte säästa?

Miks me üldse säästame? Kas kõik peaksid säästma? Kas kõik saavad säästa?
Need küsimused tekkisid, kui lugesin Delfist toredat lugu meie aktiivsest kogumispäeviklasest. Küsimusi ei tekitanud loomulikult lugu ise, vaid kommentaarid selle juures.

Kuulusin minagi ju sellesse klubisse, kes oli täiesti veendunud, et meie pere ei suuda midagi säästa, sest kuu lõpus jääb alati pigem puudu kui üle. Samas see pidev ebakindlus sundiski mind tegutsema. Ma ei taha olla hirmul, et mis saab siis kui...Soovin, et mu elus oleks stabiilsus ja kindlustunne, et ma saan hakkama. See ajendaski mind sel aastal end käsile võtma. Oma tuludele ja kuludele kriitiliselt peale vaatama ning tegema oma võimalustest lähtuvalt konkreetseid samme säästude suurendamiseks ning ka kohustuste vähendamiseks.

Allikas: Facebook


Kas kõik peaksid säästma? Eks see jääb igaühe otsustada. Kui pere sissetulek on tubli mõnituhat eurot (vähemalt 3000+ eurot) ja igakuised kohutused kuni 50% sellest, siis ilmselt ei juhtu sellest midagi väga hullu, kui pesumasin üles ütleb või laps oma telefoni katki kukutab, sest alati saab ju uue osta. Iseasi, kas see hea sissetulek jääb kestma ja kas inimesed soovivad end kindlustada nendeks juhtudeks, kui keegi peaks äkitselt pikemaajaliselt haigestuma, töö kaotama vms.
Väiksema sissetulekuga perekondadel on säästa tunduvalt keerulisem, kuid samas on just nemad haavatavamad, sest kui pole sääste, siis on iga suurem väljaminek "väike isiklik katastroof".
Seega on minu arust oluline just sellistel peredel kasvõi väga pisku kõrvale panna. Kui seda ei saa teha igakuisest sissetulekust, siis tasuks mõelda võimalusele, kuidas teenida säästetav raha. Tähtis on see, et see raha lähebki päriselt säästupuhvrisse, mitte poodi, näiteks selleks, et täna veidigi head ja paremat osta. Kui ma olen siiani oma sissetulekutega kuidagi toime tulnud, siis sama plaani jätkates saan ju ka edaspidi hakkama. Tähtis on hoida eesmärk silme ees. Nagu minul on seatud üheks (vahe)eesmärgiks hetkel siis 300-eurose säästupuhvri loomine. Kui säästusumma on väike (1-10 eurot), siis võiks seada vahe-eesmärgid. Kasvõi näiteks koguda aastaga 100 eurot, mida niisama kulutamiseks ei kasuta.

Meie peres oli masu ajal üks aasta, kus mees kaotas töö. Pidime neljaliikmelise perena toime tulema ühe palgaga, mis oli sel hetkel umbes 60% Eesti keskmisest palgast. Ma ei tea miks või kuidas, kuid hakkasin intuitiivselt iga kuu osa raha kõrvale panema ja siis ühel päeval oligi meil seda raha väga vaja. Olin selleks hetkeks suutnud koguda umbes 2/3 suuruse summa oma igakuisest palgast. Ma tõestasin iseendale, et see on ka kõige keerulisemas olukorras võimalik ja samas väga vajalik.

Mulle tundub, et me mõnikord tahamegi olla ohvrid ja siis on raske näha lahendusi. Kui mu tervis halvenes, siis nägin kõike läbi väga mustade prillide ja olin lootust kaotamas. Loomulikult pidingi sel perioodil esmalt vaid tervisele keskenduma, kuid rahatarkuse aastal tabasin end mingil hetkel mõttelt, et ma olin endale teadlikult valinud rolli - olla ohver ja kannataja. Sellises olukorras sa ei näe lahendusi ja keskendud vaid oma probleemile.
Allikas: Pinterest

Kui ma hakkasin oma rahaasjadel enam silma peal hoidma ja keskendusin eesmärkidele ning protsessile, kuidas oma eesmärke saavutada, siis märkasin mingil hetkel, et ma ei näegi meie olukorda nii lootusetuna. Kui ilmnes probleem, siis keskendusin selle lahendamisele. Tekkisid pisikesed edusammud ja need andsid julgust jätkata.

Seega soovin täna kõigile positiivsemat maailma!😊

Elli

PS. Ja, eks igaüks saab ise otsustada, kas säästmine muudab tema elus midagi paremaks.
Mina igatahes kavatsen jätkata 😇


Kommentaarid

  1. Tere Elli!

    Ma väga naudin sinu blogipostitusi ja sinu edusammude jälgimist. Ma siiralt sooviksin, et need delfi kommentaatorid, kellele sa oma tänases postituses viitad (ja kelle kommentaare on iga säästmis- ja investeerimisteemaliste artiklite all) jõuaksid sinu blogini. Ma usun, et sinu blogi kõnetaks väga suurt hulka Eesti rahvast ja võib-olla aitaks ka neil natuke teise nurga alt antud teemat näha.

    Igatahes, ma soovin sulle ja sinu perele südamest kõike head ja edu säästmisel. Pane täiega edasi!

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Mida sa edasi tegema hakkad?

See on küsimus, mida kuulen iga kord, kui kodust nina välja pistan. "Ma veel päris täpselt ei tea" - on minu vastus. See tundub nii mõnelegi ehmatav, et kuidas nii saab.  Kõigepealt pean ma puhkama. Nagu päris päriselt tegelema asjadega, mis lõõgastavad, teevad rõõmu ning annavad vaimule täieliku puhkuse. Ma olen end ühest kohast vabaks võtnud ja mul oleks võimalus kohe tormata uutesse seiklustesse, kuid ma tean, et mu vaim vajab restarti.  Kes mulle instagramis kaasa elavad, need võibolla märkasid ka storysid, kus ühel hetkel rõõmustasin saabunud vabaduse üle ja juba järgmisel hetkel oli mu rõõm asendunud masendusega, sest üks kohustus, mis nõuab mitmeid tunde pingutust, kukkus kolinal kaela. Ja nii ma siin ootan ikka veel, et oleksin ükskord ometigi vaba ja saaksin nautida suve ja oma kodus toimetamist või ka veidi ringi reisimist.  Reisimisega seoses juhtus kogemata nii, et mu reisifond sai kiiremini täis, kui oleksin osanud oodatagi. Sain veel viimased lisatasud kätte ja

PAUS või siiski selle peatüki lõpp

Tunnen, et olen selle loo alguse Ellist nii kaugele liikunud, et see poleks nagu enam minu lugu. Seepärast ei leia ka enam piisavalt motivatsiooni, et siia midagi kirjutada.  Minu elus on hetkel lehe keeramise hetk ning sooviksin alustada uut peatükki võimalikult puhtalt lehelt. Loomulikult liiguvad sellesse kaasa eelmistest peatükkides õpitud tarkused, kuid see on ikkagi täiesti uus ja juba hoopis teine lugu.  Kui sattusid siia, sest soovid teada, kust või kuidas ühte rahatarkuse teekonda alustada, siis palun liigu selle blogi algusesse ning loe läbi 2019a postitused. Loodetavasti saad sealt indu, et ka ise väikeste sammudega alustada.  Kui soovid aga minu praegustest tegemistest veidi rohkem teada saada, siis oled oodatud jälgima mind instagrammi: elli_the_saver kontole. Rahatargemat teekonda soovides Elli Teel järgmise käänakuni :) 
Tere! Mina olen Elli. Olen neljakümnendates kahe toreda teismeeas kuti ema ja ühe toreda mehe naine. Meie peres on ka kaks vahvat neljajalgset, kes vajavad süüa ja suurel hulgal tähelepanu. Ma elan Lõuna-Eestis ühes väikeses külakeses. Oma maja saime alles mõned aastad tagasi. Meie elu sõltub täielikult isiklikust transpordist, seetõttu on meie peres kaks autot (vanuses 10+ aastat). Nüüd siis põhilise juurde. Olen jälginud huviga facebookis Kogumispäeviku tegemisi ja mul on tunne, et mul on väga palju õppida, et saada rahatargaks. Minu lapsepõlves oli raha alati vähe. Enne palgapäeva oli vanematel rahad tihtipeale täiesti otsas. Pidime mõned aastad üle elama aja, kui üks vanematest oli töötu. Sõime siis põhiliselt kartulit, piima ja muna, mis tulid sel ajal oma põllult-laudast. Uusi asju osteti harva, riided tulid enamasti taaskasutusest või tuttavatelt. Mul on tunne, et minu sees on uskumused, et raha ongi alati vähe või puudu. Vaatamata nendele uskumustele, mis lapseeast kaasa o