Otse põhisisu juurde

Elada on ka vaja

 Sain viimast Ramsey Show'd kuulates vastuse oma küsimusele. Me keskendume väga pühendunult oma eesmärkidele ja planeerime hoolikalt samme, mida peame astuma, et jõuda oma eesmärkideni, kuid see teekond on piisavalt pikk, et mitte ära unustada sellel iseennast. Lisaks sellele, et sa planeerid, kuidas jõuda eesmärgini, pead sa mõtlema ka sellele, kuidas samal ajal oma peret ja iseennast  ning oma elu elamist mitte päris ära unustada. 

Esimesel aastal oli see normaalne, et tegin veidi intensiivsema spurdi, et sellest jamast välja tulla. Püüdsin hoida eelarvet võimalikult madala, et jääks rohkem raha alles, mida suunata laenude kiiremaks ära maksmiseks ning esialgse säästupuhvri loomiseks. Tegin lisatöid nii puhkuse ajast, kui ka tööst üle jäänud ajal. Kindlasti saab alati veel paremini, kuid arvan, et mina andsin sel hetkel oma maksimumi. Põhimõtteliselt oli sel ajal kogu mu ülejäänud elu pausile pandud, kuid see ei ole pikemaajaliselt jätkusuutlik. Riided kuluvad, mööbel läheb katki, hambad lagunevad, vaimne tervis võib üleliigsest pingest hakata kannatama.

Minu jonnituju hoog on tänaseks üle läinud ja jätkan tasakesi oma eesmärkideni liikumist, kuid samas pean aru andma, et kuskilt läheb piir. Märkasin, et liigselt autoraha kogumisele keskendudes on taas mõned prioriteedid nihkesse läinud. Ma ei raatsi raha kulutada muudele VAJALIKELE asjadele/tegevustele: näiteks olen edasi lükanud koertega arstilkäiku, sest kardan, et mulle öeldakse, et üks neist vajab ravi, mis kõik mu säästud nulli viib. Samas annan ju isegi endale aru, et mida kauem viivitan, seda suurem kulu see olema saab. Ma pole umbes 5a hambaarstil kontrollis käinud. Selle kuu alguses tuli ühest hambast tükk ära ja saan aru, et mõistlik oleks planeerida kogu suu ülevaatus ning hakata sammhaaval hambaid korda tegema, sest ma tean, et seal on mitu (loodetavasti) pisemat jama, mis tahavad korda saamist. Seda te olete juba ka vist kümme korda lugenud, et ma ei raatsi endale töötooli osta. Tegelikult tänaseks on mul selle ostmiseks raha koos, aga lükkasin seda ju muudkui muude eesmärkide täitmise nimel edasi. Kindlasti on veel mingeid asju, mis hetkel lihtsalt ei meenu. Tean, et olenpäris mitmel korral tabanud end mõttelt, et kas see on õige, et ma auto ostmiseks raha kogumise nimel midagi olulist tegemata jätan ja muudkui kuhugi tulevikku lükkan. 

Tegelikult olen ju ümbrikute kategooriad jaganudki nii, et saaks ka muude probleemidega tegeleda (va hambaravi - selle ümbrikut mul hetkel pole). Kuid näiteks koerte ravikulud võivad olla nii suured, et 30 euro kaupa selleks raha kogudes ei jõua just kiiresti kaugele (koer on 12a vana ning temasugustele enam kindlustust ei tehta). 

Elu nagu maasikas :) 

Niisiis, pean ma hetkeks oma elu mõttes peo peale panema ja mõtlema, mis on tähtis ning mis on kiireloomulisemad ning mis vähem kiireloomulised teemad, millega on vaja lähiajal tegelema hakata. 

....ning ma tunnen endiselt, et vajan väikest vaimset turgutust kodust väljaspool, kuid eelnevat juttu lugedes tundub, et hetkel ei mahu see kohe mitte kuidagi minu eelarvesse. 

Üks mõte veel. Olen näinud kaks korda järjest ühte lisatöö kuulutust, mida saaks teha laupäeval või pühapäeval. Mul on olnud kiusatus see vastu võtta, kuid samas vaadates kodutööde nimekirja tundub see täiesti ebamõistlik. Tõmban end selviisil jälle täiesti lõhki. Hetkel ootab aed riisumist ja viimaseid rohimisi ning mõned taimed talvitumiseks ettevalmistamist. Lisaks iganädalased pesu pesemised ning koristamised-kokkamised ju niikuinii ja mingil hetkel peaks olema aeg lihtsalt olemiseks ning puhkamiseks (nt lugemiseks või käsitöö tegemiseks). Seega olen hetkel jõudnud punkti, kus mõistan, et intensiivselt saab rahaasju korda teha vaid mõnda aega (minul on hetkel juba kolmas aasta käsil), kuid siis oleks mõistlik veidi hoogu maha võtta ning plaanid ka sellest lähtuvalt üle vaadata. 

Plaane korrigeerima hakkav

Elli






Kommentaarid

  1. Mina koostaksin vajaduste top kolme. Teised asjad lükkaksin uue aastani kõrvale.
    Lisaks unustaks kõik kodutööd, see et lehed riisutud ei anna midagi. Hingerahu see juurde ei too.
    Pühenduksin pigem 1-2 nädalavahetust kuust lisatööle.

    Oled pikalt suutnud elu miinimumis hoides saavutada maksimaalseid tulemusi!

    On aeg rööprähklemist sellel rindel vähendada ja valida kolm olulisemat teemat, millele pühenduda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on hea mõte, et koostada top 3. Enda arvates tegingi topi, mille tipus oli hetkel keskenduda auto uuendamisele, kuid kuna selle eesmärgi täitumine on pikemaajaline, siis pean veidi allapoole ka vaatama ja tegelema muude teemadega, mis veel tähelepanu vajavad.
      Nädalavahetuste lisatööde osas pean olema ettevaatlik, sest kes mind pikemalt jälginud, siis need teavad, et mul kipuvad korduma mustrid, kus pingutan-pingutan ja siis olen jälle täiesti läbi ja peaaegu võimetu oma igapäevase töögagi hakkama saama. Ma pole seda kirjutanud, kuid mul on peaaegu iga kuu nädala sees seoses põhierialaga paar lisatööd ja sealt tuleb ka veidi raha. Lihtsalt nädalavahetustega saaks veelgi enam kõike võimendada.
      Kodutööde kuhjumine võib minus vägagi suurt stressi tekitada. Lehed saavad ehk tõesti teiste pooltki riisutud, kuid kui kõik muu olme liiga ripakile jääb, siis olen lõpuks üleväsinud ja taas korralikus augus. Pean oma lahinguid arukalt valima, et seda eelpool nimetatud hingerahu hoida. :)

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Mida sa edasi tegema hakkad?

See on küsimus, mida kuulen iga kord, kui kodust nina välja pistan. "Ma veel päris täpselt ei tea" - on minu vastus. See tundub nii mõnelegi ehmatav, et kuidas nii saab.  Kõigepealt pean ma puhkama. Nagu päris päriselt tegelema asjadega, mis lõõgastavad, teevad rõõmu ning annavad vaimule täieliku puhkuse. Ma olen end ühest kohast vabaks võtnud ja mul oleks võimalus kohe tormata uutesse seiklustesse, kuid ma tean, et mu vaim vajab restarti.  Kes mulle instagramis kaasa elavad, need võibolla märkasid ka storysid, kus ühel hetkel rõõmustasin saabunud vabaduse üle ja juba järgmisel hetkel oli mu rõõm asendunud masendusega, sest üks kohustus, mis nõuab mitmeid tunde pingutust, kukkus kolinal kaela. Ja nii ma siin ootan ikka veel, et oleksin ükskord ometigi vaba ja saaksin nautida suve ja oma kodus toimetamist või ka veidi ringi reisimist.  Reisimisega seoses juhtus kogemata nii, et mu reisifond sai kiiremini täis, kui oleksin osanud oodatagi. Sain veel viimased lisatasud kätte ja

PAUS või siiski selle peatüki lõpp

Tunnen, et olen selle loo alguse Ellist nii kaugele liikunud, et see poleks nagu enam minu lugu. Seepärast ei leia ka enam piisavalt motivatsiooni, et siia midagi kirjutada.  Minu elus on hetkel lehe keeramise hetk ning sooviksin alustada uut peatükki võimalikult puhtalt lehelt. Loomulikult liiguvad sellesse kaasa eelmistest peatükkides õpitud tarkused, kuid see on ikkagi täiesti uus ja juba hoopis teine lugu.  Kui sattusid siia, sest soovid teada, kust või kuidas ühte rahatarkuse teekonda alustada, siis palun liigu selle blogi algusesse ning loe läbi 2019a postitused. Loodetavasti saad sealt indu, et ka ise väikeste sammudega alustada.  Kui soovid aga minu praegustest tegemistest veidi rohkem teada saada, siis oled oodatud jälgima mind instagrammi: elli_the_saver kontole. Rahatargemat teekonda soovides Elli Teel järgmise käänakuni :) 
Tere! Mina olen Elli. Olen neljakümnendates kahe toreda teismeeas kuti ema ja ühe toreda mehe naine. Meie peres on ka kaks vahvat neljajalgset, kes vajavad süüa ja suurel hulgal tähelepanu. Ma elan Lõuna-Eestis ühes väikeses külakeses. Oma maja saime alles mõned aastad tagasi. Meie elu sõltub täielikult isiklikust transpordist, seetõttu on meie peres kaks autot (vanuses 10+ aastat). Nüüd siis põhilise juurde. Olen jälginud huviga facebookis Kogumispäeviku tegemisi ja mul on tunne, et mul on väga palju õppida, et saada rahatargaks. Minu lapsepõlves oli raha alati vähe. Enne palgapäeva oli vanematel rahad tihtipeale täiesti otsas. Pidime mõned aastad üle elama aja, kui üks vanematest oli töötu. Sõime siis põhiliselt kartulit, piima ja muna, mis tulid sel ajal oma põllult-laudast. Uusi asju osteti harva, riided tulid enamasti taaskasutusest või tuttavatelt. Mul on tunne, et minu sees on uskumused, et raha ongi alati vähe või puudu. Vaatamata nendele uskumustele, mis lapseeast kaasa o