Otse põhisisu juurde

Kuidas mul eelarves püsimine läheb

Mõnikord tundub see ikka päris keeruline. Vahel tahaks ju ikka veidi magusat või natuke paremat kala või sinki. Selleks, et eelarves püsida, tuleb sellised nõrkusehetked unustada.
Paraku on hetkel kindel, et 300 euroga ma see kuu toime ei tule. Praeguseks on juba kulunud ca 250 eurot. Selle sisse jääb ka 10-eurone kartuliost, mida ei tule enne aprilli korrata, ja 10 eurot väljas söömist. Kuivaine kapp vajas täiendusi, mis osaliselt ka eelarve lõhki ajas. Seega ei ole ma teinud emotsioonioste, vaid eelarve läheb üle meile vajalikke toiduaineid ostes. Olen otsustanud hoiduda ekstreemsustest ja püüan jätkata igapäevaselt kümne euro piiresse jäämisega.
Panin eelmise nädala menüü siia kirja, et oleks väike ülevaade meie söömistest. Raha kulus kokku 76.97.
Nädal algab mul enamasti pühapäevase sisseostude tegemisega. Seekord kulus pühapäevasel ostul söögi peale 44.14 (hind oleks nädala söökideks  madalamgi olnud, aga ostsin uue ketšupi ja maitseaineid, sest need olid hetkel Maximas heas soodukas).  E-N on meie peres kolm sööjat, nädalavahetusel neli. Meil kujunes siis selline nädal:

Esmaspäev:
Hommik: omlett singiga
Lõuna/õhtu: kartul, lihaguljašš, marineeritud kõrvits (isetehtud)
Vahepalaks: apelsin ja õun; riivjuustuga Tosta

Teisipäev:
Hommik: neljaviljahelbepuder, sügavkülmast võetud ise korjatud mustikatega
Lõuna: eelmisest päevast alles jäänud kartulitest kiire kartulisalat, kõrvale leivaviil (teine pool täiustas seda veel mõne sprotiga)
Õhtu: kanapasta
Vahepalaks: apelsin ja õun

Kolmapäev:
Hommik: tatrahelbepuder hapukoorega
Lõuna: borsisupp
Õhtu: riis hakklihaga, tomati-sibulasalat
Vahepalaks: heeringaleib ja õun

Neljapäev:
Hommik: mannapuder moosiga (kahjuks poe omaga)
Lõuna/õhtu: jäägid eelmistest päevadest, kõrvale punapeedisalat majoneesiga
Tegelikult pidi olema klimbisupp, aga sain kokkamisevaba päeva. :)

Reede:
Hommik: omlett singiga ja tomati-sibula salatiga
Lõuna: riisi hakklihaga oli ikka veel alles, lisasin selle tomatipastat ja tegin juurde salati
Õhtu: klimbisupp

Laupäev:
Hommik: kaerahelbepuder, sügavkülma mustikatega
Lõuna/õhtu: karbonaad, ahjukartul, dipikaste ja porgandi-apelsini salat
Eesti Laulu nautimiseks: viineripirukad ja muffinid (neid jätkus ka pühapäevaks)


Pühapäev:
Hommik: võleivad singi ja juusutuga
Lõuna/õhtu: tatrapuder, kotletid, tomatisalat
Vahepalaks: muffinid, õun, apelsin

Selle nädala suurim üllatus kuluartiklites oli PIIM. Me ostsime sel nädalal 10 pakki piima. 😲 Eks see suurenes osaliselt seetõttu, et hakkasime tavapärasest tihemini putru keetma ja siis on meil ilmselgelt lisaks ahjualusele veel ka üks vasikas peidus, kellega me ikka aegajalt vaidleme, et januks on vesi, mitte piim, kuid see kasvav organism arvab, et piim sobib paremini (mulle meenub millegipärast seoses sellega multikas "Hunt ja vasikas", https://www.youtube.com/watch?v=yyGx9lJYyhM).

Kuna aegajalt esineb menüü suhtes nurinat, siis võttis pere noorim seekord menüü koostamise enda peale. Täpsem ülevaade siis alloleval pildil. Käekiri ja kirjavead on ealine iseärasus, see pole lihtsalt ühele pubekale oluline. Tegin täna juba olulisemad ostud ära.



Vahepeal püüdsin veidi tarkust lisaks koguda ja lugesin Roosaare "Rikkaks saamise õpikut". Sealsed laenudest vabanemise ja säästmisega alustamise mõtted tundusid mulle üldjuhul loogilised ja panin ühtteist kõrva taha.
Kõige enam meeldis mulle Dave Ramsey 7 sammu strateegia:
1. Säästa 1000 eurot!
2. Maksa ära kõik laenud kasutades võla lumepalli tehnikat!
3. Säästa kolme kuni kuue kuu väljaminekud meelerahufondi!
4. Investeeri 15% sissetulekust pensionifondi!
5. Investeeri laste ülikoolifondi!
6. Maksa ära oma kodulaen!
7. Ehita rikkust ja jaga oma raha heategevuseks!
Mul on õige mõte, et pean keskenduma hetkel eelkõige sellele, et mul oleks raha igasugusteks hädajuhtumisteks või kodumasinate uuendamiseks, et ma ei peaks enam rohkem laene/järelmakse juurde võtma. Ramsey soovitab säästuraha summa kogu aeg täis hoida, et kui juhtub, et on vaja suurem summa ära kulutada, siis tuleb esmalt taas keskenduda selle summa täis kogumisele ning siis saab hakata taas teiste punktidega tegelema.
Ma tean, et tegelen hetkel veidi rööprähklemisega, sest samal ajal soovin ma siiski rutem vabaneda ka vähemalt ühest laenust. Võla lumepalli tehnika tundub väga loogiline, kuid otsustasin, et ei hakka hetkel oma strateegiat muutma ja keskendun krediitkaardivõlale. Nii tore oli näha, et juba see kuu on krediitkaardi intressid veidi langenud. Püüan esimesed kolm punkti lähima kahe aasta jooksul saavutada, siis vaatan edasi.
Investeerimiseni minu mõtted veel ei küüni, esmane on saada laenuvabaks ja elu stressivabamaks, et ei peaks pidevalt kartma igasugu ootamatusi.

Rahatarkuseid koguv

Elli


Kommentaarid

  1. Kommenteerin siia, et kapsasupp pannukatega tähendab seda, et laps ei ise ei võta kapsasuppi suu sissegi, aga ta teab, et see on minu lemmiksupp. Seega supp mulle, pannukad talle :D

    VastaKustuta
  2. Tere, Elli! Mul on nii hea meel näha kuidas sa oma rahaasju korda sead! Saadaksin sulle hea meelega enda raamatu ka lugemiseks, äkki saad sealt ka mõne hea mõtte tegutsemiseks. Kui seda soovid, siis saada mulle palun kristi(@)kristiinvesteerib.ee endale sobiva pakiautomaadi (soovitatavalt smartpost) asukoht ning oma tel. nr ja panen raamatu teele :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Mida sa edasi tegema hakkad?

See on küsimus, mida kuulen iga kord, kui kodust nina välja pistan. "Ma veel päris täpselt ei tea" - on minu vastus. See tundub nii mõnelegi ehmatav, et kuidas nii saab.  Kõigepealt pean ma puhkama. Nagu päris päriselt tegelema asjadega, mis lõõgastavad, teevad rõõmu ning annavad vaimule täieliku puhkuse. Ma olen end ühest kohast vabaks võtnud ja mul oleks võimalus kohe tormata uutesse seiklustesse, kuid ma tean, et mu vaim vajab restarti.  Kes mulle instagramis kaasa elavad, need võibolla märkasid ka storysid, kus ühel hetkel rõõmustasin saabunud vabaduse üle ja juba järgmisel hetkel oli mu rõõm asendunud masendusega, sest üks kohustus, mis nõuab mitmeid tunde pingutust, kukkus kolinal kaela. Ja nii ma siin ootan ikka veel, et oleksin ükskord ometigi vaba ja saaksin nautida suve ja oma kodus toimetamist või ka veidi ringi reisimist.  Reisimisega seoses juhtus kogemata nii, et mu reisifond sai kiiremini täis, kui oleksin osanud oodatagi. Sain veel viimased lisatasud kätte ja

PAUS või siiski selle peatüki lõpp

Tunnen, et olen selle loo alguse Ellist nii kaugele liikunud, et see poleks nagu enam minu lugu. Seepärast ei leia ka enam piisavalt motivatsiooni, et siia midagi kirjutada.  Minu elus on hetkel lehe keeramise hetk ning sooviksin alustada uut peatükki võimalikult puhtalt lehelt. Loomulikult liiguvad sellesse kaasa eelmistest peatükkides õpitud tarkused, kuid see on ikkagi täiesti uus ja juba hoopis teine lugu.  Kui sattusid siia, sest soovid teada, kust või kuidas ühte rahatarkuse teekonda alustada, siis palun liigu selle blogi algusesse ning loe läbi 2019a postitused. Loodetavasti saad sealt indu, et ka ise väikeste sammudega alustada.  Kui soovid aga minu praegustest tegemistest veidi rohkem teada saada, siis oled oodatud jälgima mind instagrammi: elli_the_saver kontole. Rahatargemat teekonda soovides Elli Teel järgmise käänakuni :) 
Tere! Mina olen Elli. Olen neljakümnendates kahe toreda teismeeas kuti ema ja ühe toreda mehe naine. Meie peres on ka kaks vahvat neljajalgset, kes vajavad süüa ja suurel hulgal tähelepanu. Ma elan Lõuna-Eestis ühes väikeses külakeses. Oma maja saime alles mõned aastad tagasi. Meie elu sõltub täielikult isiklikust transpordist, seetõttu on meie peres kaks autot (vanuses 10+ aastat). Nüüd siis põhilise juurde. Olen jälginud huviga facebookis Kogumispäeviku tegemisi ja mul on tunne, et mul on väga palju õppida, et saada rahatargaks. Minu lapsepõlves oli raha alati vähe. Enne palgapäeva oli vanematel rahad tihtipeale täiesti otsas. Pidime mõned aastad üle elama aja, kui üks vanematest oli töötu. Sõime siis põhiliselt kartulit, piima ja muna, mis tulid sel ajal oma põllult-laudast. Uusi asju osteti harva, riided tulid enamasti taaskasutusest või tuttavatelt. Mul on tunne, et minu sees on uskumused, et raha ongi alati vähe või puudu. Vaatamata nendele uskumustele, mis lapseeast kaasa o