Otse põhisisu juurde

Eesmärgid on seatud selleks, et need saaksid täituda

 Olen vist varemgi kirjutanud, et mõnikord ma imestan ise ka, et kuidas ma suutsin niimoodi palgapäevast-palgapäevani ilma igasuguseid sääste omamata elada. Viimastel kuudel on juba tavaliseks saanud, et kuu lõpus on vähemalt üle 100 euro veel üle, kuigi arvestan ju kogu palga väga täpselt erinevate eelarve kategooriate vahel välja, kuid ma ei kuluta seda kõike ära.

Mõtlesin, et kuna aasta on poole peal, siis võiks vaadata, kuidas mu selleks aastaks seatud eesmärkidel hetkel läheb. 

Minu selle aasta eesmärgid:

1. Saada täiesti laenuvabaks (va kodulaen). Mais maksin viimase väikelaenu makse ning veidi vähem kui kahe ja poole aastaga suutsin kokku ära maksta 5000 euro jagu laene ( 2 järelmaksu, krediitkaardivõlg ning väikelaen). See summa polegi ju paari aasta peale ära jagades nii üüratu, kuid ise pean oluliseks krediitkaardivõlast vabanemist ja uute järelmaksude vältimist.  TEHTUD! 

2. Koguda raha ja osta järelmaksuvabalt uus külmkapp. Selleks oli esialgu plaan koguda 400 eurot, kuid külmkapp, mille me lõpuks ostsime maksis 550 eurot ja ma olen sellega ülimalt rahul. Toidud säilivad nüüd tunduvalt kauem, kui meie pea 20a vanas külmkapis. TEHTUD!

3. Suurendada hädaabifond tagasi vähemalt 300 euroni ja hoida see täis. Sellega pole hetkel nii hästi läinud. Iga kuu panen sinna ümbrikutest üle jääva summa, kuid samas olen igal kuul sealt ka veidi tagasi näpistanud, näiteks külmkapi ostmisel puudu jäänud raha võtsin sealt. Hetkel on siis SOS-ümbrikus 95 eurot. 

4. Koguda meelerahufondi ühe pereliikme (ehk siis minu) kolme kuu palga jagu raha (st ideaal oleks 2100 eurot). Selle eesmärgi olen vähendanud 1500 euroni, sest mul on kiirem eesmärk osta endale uuem auto. Praeguseks on kogunenud meelerahufondi 1100 eurot ja saan aasta lõpuks kindlasti 1500 täis. 

5. Alustan uue(ma) auto ostuks raha kogumist. Unistus on kokku saada vähemalt1000 eurot. Selleks oli plaan suunata väikelaenumaksetest üle jääv raha auto-ostu kogumisfondi. Alustasin makseid kohe, kui väikelaen makstud sai ning selle kuuga peaks seal kokku olema juba vähemalt 500 eurot. Seega olen kenasti järje peal ja kui vähegi võimalik, siis buustin seda kogumisfondi iga lisarahaga, mis sel aastal veel peaksin saama. 

6. Luua lemmikute fond. Igal kuul maksan sellesse fondi vähemalt 30 eurot. Lisaks sellele suunan ka koerte ülalpidamise ümbrikust alles jäänud rahad sellesse ümbrikusse. Kevadel tegin sellest fondist juba 90-eurose väljamineku, kui koertele oli vaja puugirihmasid. Nüüd on sinna taas ligi 100 eurot kogunenud. Seega võib öelda, et TEHTUD!

Kuid mõistlik oleks seda eesmärki veidi täpsemaks muuta. Seega peaks aasta lõpuks selles fondis olema vähemalt 300 eurot. 

7. Oma kodu kaunimaks ja paremaks muutmine. Eesmärk oli iga kuu täiendada/uuendada oma kodus mõnda sisustuselementi. Ma lootsin, et saan lubada ka mõnd suuremat ostu, kuid hetkel on see eesmärk pigem selliste pisemate täienduste tasandile jäänud, kuid siiski toimib. Uuendatud on käterätid ja olen ostnud sel aastal kaks uut voodipesukomplekti. Talvel sain endale töö tegemiseks kirjutuslaua. Hiljuti ostsime verandale uue(kasutatud, kuid korraliku) diivani. Kööki sai külmkapiga koos soetatud mõned kapipealsed korvikesed, kuhu on hea asju panna ja üldmulje on nüüd kohe palju kenam. 

Ise olen hetkeseisuga täitsa rahul. Kui eesmärgid ning plaan nende saavutamiseks on paigas, siis õnnestub kõik palju paremini. Kindlasti on siin suureks abiks olnud ka minu selleaastane täpsema eelarve jälgimise projekt. 

Mul on selle kuu eelarve veel tegemata. Uups!!! Asun kohe tegutsema, sest umbes-täpselt enam minu puhul ei toimi. Kõik kuluread peavad olema konkreetsel silme ees ning raha ümbrikutes. 

Juuni läks küll veidi lappesse ja lõpuks kulus meil riietele üle 300 euro. Osa sellest oli ümbrikus, osa teenisin juurde ning osa tuli väikesest preemiast, mille jaanide puhul saime. Nüüd on minu suvegarderoobist puudu vaid üks mõnus maksikleit ja spordijalanõud. 


Aeg on hakata suve ja puhkust nautima. Mis tähendab siis peamiselt aias või metsas toimetamist ja võibolla kuulub sellesse puhkusesse ka mõni varahommik põllul, sest vaid nii saan oma unistusi kiiremini teoks teha. 

Hetkel täitsa rahuolev 

Elli

Kommentaarid

  1. Väga tubli! Mina säästsin hiljuti korteri sissemakseks (kokku võttis u 2 aastat). Ostmine lõi säästud nulli, aga finantsiliselt väga hea otsus. Praegu pole seoses koduasjade ostmisega sääste endale jätnud ja olen sinuga nõus-- kui korra harjud tagavaraga ära, siis ilma tagavarata on väga ärev. Mul endalgi uskumatu tunne, et nii suure osa elust selle pärast ei muretsenud :D.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil oli varem ka harjumus mingi konkreetse asja jaoks koguda (auto- ja maja sissemaksuks, remondiks v mõne muu suurema asja ostmiseks), kuid meil puudus säästufond,mis oleks vajadusel toeks. See on olnud suurim õppetund, mille olen sellel rahatarkuse teekonnal omandanud: alati peab olema väike puhver. :)

      Kustuta
  2. Mul on nii hea meel, et sa lõpuks uue külmkapi said ja eks uus võtab vähem elektrit ka ja sealtki peaks paar euri kuus kokkuhoidu tulema :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud kaasa elamast! Ma loodan ka, et see on mitmes mõttes säästlik. Väiksemad elektrikulud ning sööki ei lähe ka nii palju raisku, sest säilib paremini ja saan paremini nädalamenüüd planeerida, sest kõik vajalik mahub külmkappi ära. :)

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Mida sa edasi tegema hakkad?

See on küsimus, mida kuulen iga kord, kui kodust nina välja pistan. "Ma veel päris täpselt ei tea" - on minu vastus. See tundub nii mõnelegi ehmatav, et kuidas nii saab.  Kõigepealt pean ma puhkama. Nagu päris päriselt tegelema asjadega, mis lõõgastavad, teevad rõõmu ning annavad vaimule täieliku puhkuse. Ma olen end ühest kohast vabaks võtnud ja mul oleks võimalus kohe tormata uutesse seiklustesse, kuid ma tean, et mu vaim vajab restarti.  Kes mulle instagramis kaasa elavad, need võibolla märkasid ka storysid, kus ühel hetkel rõõmustasin saabunud vabaduse üle ja juba järgmisel hetkel oli mu rõõm asendunud masendusega, sest üks kohustus, mis nõuab mitmeid tunde pingutust, kukkus kolinal kaela. Ja nii ma siin ootan ikka veel, et oleksin ükskord ometigi vaba ja saaksin nautida suve ja oma kodus toimetamist või ka veidi ringi reisimist.  Reisimisega seoses juhtus kogemata nii, et mu reisifond sai kiiremini täis, kui oleksin osanud oodatagi. Sain veel viimased lisatasud kätte ja

PAUS või siiski selle peatüki lõpp

Tunnen, et olen selle loo alguse Ellist nii kaugele liikunud, et see poleks nagu enam minu lugu. Seepärast ei leia ka enam piisavalt motivatsiooni, et siia midagi kirjutada.  Minu elus on hetkel lehe keeramise hetk ning sooviksin alustada uut peatükki võimalikult puhtalt lehelt. Loomulikult liiguvad sellesse kaasa eelmistest peatükkides õpitud tarkused, kuid see on ikkagi täiesti uus ja juba hoopis teine lugu.  Kui sattusid siia, sest soovid teada, kust või kuidas ühte rahatarkuse teekonda alustada, siis palun liigu selle blogi algusesse ning loe läbi 2019a postitused. Loodetavasti saad sealt indu, et ka ise väikeste sammudega alustada.  Kui soovid aga minu praegustest tegemistest veidi rohkem teada saada, siis oled oodatud jälgima mind instagrammi: elli_the_saver kontole. Rahatargemat teekonda soovides Elli Teel järgmise käänakuni :) 
Tere! Mina olen Elli. Olen neljakümnendates kahe toreda teismeeas kuti ema ja ühe toreda mehe naine. Meie peres on ka kaks vahvat neljajalgset, kes vajavad süüa ja suurel hulgal tähelepanu. Ma elan Lõuna-Eestis ühes väikeses külakeses. Oma maja saime alles mõned aastad tagasi. Meie elu sõltub täielikult isiklikust transpordist, seetõttu on meie peres kaks autot (vanuses 10+ aastat). Nüüd siis põhilise juurde. Olen jälginud huviga facebookis Kogumispäeviku tegemisi ja mul on tunne, et mul on väga palju õppida, et saada rahatargaks. Minu lapsepõlves oli raha alati vähe. Enne palgapäeva oli vanematel rahad tihtipeale täiesti otsas. Pidime mõned aastad üle elama aja, kui üks vanematest oli töötu. Sõime siis põhiliselt kartulit, piima ja muna, mis tulid sel ajal oma põllult-laudast. Uusi asju osteti harva, riided tulid enamasti taaskasutusest või tuttavatelt. Mul on tunne, et minu sees on uskumused, et raha ongi alati vähe või puudu. Vaatamata nendele uskumustele, mis lapseeast kaasa o