Otse põhisisu juurde

Säästufondid

 Olen juba mõnda aega tahtnud kirjutada minu jaoks väga hästi toiminud süsteemist, mis aitas mind välja palgapäevast palgapäevani hädavaevu toime tulemise nõiaringist. Tänu ümbrikumeetodile olid minu eelarves olevad kategooriad jagatud reaalseteks rahaümbrikuteks. Iga kuu lisasin sinna mingi summa ning kuu lõpus sain otsustada, kas panen selle summa suuremasse säästu või jätan samasse ümbrikusse/kategooriasse alles. 

Mul hakkasid selviisil tekkima tasapisi igas kategoorias minisäästud (neid nimetatakse ka sinking funds). Tänu sellele jäin ma iga kuu paremini eelarvesse ning samas hakkasid tekkima väikesed lisasäästud. 

Näiteks riiete kategooriasse lisan ma enamasti 30-50 eurot. Seega võis paari-kolme kuuga sellesse kategooriasse koguneda juba ligi 100€. Kui samal ajal hoida pilku peal oma garderoobil ning jalatsite riiulil, saab kenasti teha plaane, millal ja milleks see raha kulutada. Mina kulutasin sel kevadel lapse lõpupeoks kleidi ja uute jalanõude ostmiseks. Kui on teada, et mõni kuu on vajalik rohkem kulutada, kuid kategooria on nö "tühi", siis saab kuu alguses kohe suurema summa sellesse ümbrikusse/kategooriasse lisada ning kui sellest rahast peaks midagi üle jääma, siis läheb see edasi järgmisesse kuusse. 

Üks minu lemmikuid ja vist kõige kuulsamaid ümbrikuid on Rõõmu ümbrik ehk siis tavapärasema nimetusega meelelahutuse ümbrik. Kuna meelelahutus ei ole meile eluks hädavajalik, siis see on ümbrik, millesse ma väga suuri summasid üldjuhul ei lisa, vaid panengi iga kuu 10-20 eurot ning, kui mõnel kuul on muud väljaminekud suuremad või sissetulekute pool väiksem, siis ei pane ma sinna mitte midagi. Tavaliselt ma üle 100€ sinna ei kogu. Kui see summa on täis, siis ma ka ei lisa sellesse kategooriasse raha juurde. Sel suvel saime tänu Rõõmu ümbrikusse kogunenud rahale süümepiinade vabalt käia koos kalli kaasaga ühel väikesel Põhja-Eesti avastamise väljasõidul. Samas, kui see kategooria on täitsa tühjaks saanud, siis järelikult tuleb mingiks ajaks lõbutsemine pausile panna ning tegeleda taas raha kogumisega. 

Käsmu rand

Üks ülioluline kategooria on Koerte tervis. Sinna lisan igal kuul vähemalt 30€ ja kuna mul on igakuiste kulutuste jaoks eraldi lemmikute kategooria, siis juhul, kui mul ei ole kogu raha selles kategoorias kuuga ära kulunud, siis tõstan kogu ülejäänud summa ka koerte tervisefondi. Nii saime hiljuti meie neljajalgsetega kenasti arsti visiidil käidud. Mõlemad said vaktsineeritud ja üle vaadatud. Vanaproua vajab taas ühte pisikest oppi ja selleks peaks mul ka veel nende tervisefondis piisavalt raha alles olema. 

Kodufond (mitte remondifond) - sellesse kategooriasse kogun raha, et oma kodu sisustuses järkjärgult värskendusi teha. Kui mul on kindel eesmärk, siis lisan sinna mingil perioodil rohkem raha. Viimati sai nii näiteks kogutud raha söögilaua ja toolide ostuks. Kui on aga veidi kitsamad ajad, siis võib see fondike ka vabalt pooltühjana seista ning paremaid aegu oodata. 

Meil kõigil on elus mingeid sündmusi, mis eeldavad suuremat väljaminekut. Näiteks jõulud kipuvad alati ootamatult tulema, seetõttu on mul ka sel aastal jõulufond ning kevade poole oli lapse lõpupeo fond. Me ju teame sedalaadi suuremaid väljaminekuid ette ning sellega on palju kergem toime tulla, kui hakata juba varakult valmistuma. Selleks tuleb panna paika summa, mis on vajalik koguda ning jagada see kogumisaja kuude arvuga, nii saabki teada, kui palju peaksid iga kuu kõrvale panema. Lõpupeo fondi soovisin koguda 500€. Alustasin kogumist augustist ning nii tuli 10 kuu jooksul iga kuu kõrvale panna 50€. Hetkel saab jõulufond iga kuu täiendust 20€ võrra. See ilmselt ei kata kõiki kulutusi, kuid aitab siiski stressivabamalt jõule nautida. 

Minu jaoks on nendest minifondidest olnud suur abi. Kui kõik on ühes suures meelerahufondi potis, siis on keerulisem jälgida, kas või kui palju ma millekski kulutada võin ning meelerahu jäägu ikka nö mustadeks päevadeks, aga need minifondid aitavad just igapäevaste kulutustega kergemini toime tulla. :) Kuna mul oli varasemalt igakuiselt keeruline veidigi suuremate väljaminekutega hakkama saada, siis sel viisil kategooriatesse kogudes on see nüüdseks minu jaoks juba palju lihtsam ja stressivabam. 

Planeerija

Elli

Kommentaarid

  1. Kas siis kõik need ümbrikud sularaha ga hoiate kodus ja võtate kaasa vastava ümbriku mida ostma lähete? Ja mis nimega ümbrikud võiks olla (nt "Toit", "" Riided", "Tervis" "Sünnipäeva", "Meelelahutus/kultuur","Hädaolukird",...), tundub keeruline hommikul kodust välja minnes teada, mis ümbrik kaasa võtta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, hoidsin neid ümbrikuid kodus.
      Ma ei osta peaaegu kunagi etteplaneerimata midagi, vähemalt mitte kallemaid asju. Sünnipäevad ei tule ju ka kunagi äkki. Meelelahutus on säästjale luksusteenus ning kindlasti läbi mõeldud ja ette planeeritud.
      Toiduraha ja Igaksjuhuks (kuus kunin100€) ümbrikud olid alati kaasas. Mingil hetkel ma toiduraha koju ümbrikusse ei võtnudki, vaid võtsin nädala kaupa kindla summa välja ning kütuseraha hakkas ka üpris kiiresti arvele jääma.
      Praegu ma ei kasuta enam seda meetodit, kui paar kogumisümbrikut välja arvata, kuid see oli minu jaoks kitsikusest välja saamisel suureks abiks. :)

      Kustuta
  2. Aitäh vastuse eest! Hakkasin Teie blogi lugema kunagi kui alustasite 2019 vist. Aga jätsin pooleli, ehkki tahtsin ka oma raha asjad kontrolli alla saada ja vajasin inspiratsiooni. Nüüd näen, et olete nii ilusasti oma eesmärke täitnud, aga ma pole nende aastatega edasi liikunud. Kuid praegu pean kuidagi oma eelarve kindlasti paika saama. Vbla ma jätan ainult ühe nädala toiduraha arvele ja siis kannan iga nädal juurde.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui Teil on instagram, siis soovitan väga minu elli_the_saver kontot tulla piiluma, kui Te juba ei tee seda. Seal jagan igapäevaselt mõtteid, mis mul toimis ja mis ei toiminud. Nii mõnedki jälgijad on juba öelnud, et see on neile suureks toeks olnud. :)

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Mida sa edasi tegema hakkad?

See on küsimus, mida kuulen iga kord, kui kodust nina välja pistan. "Ma veel päris täpselt ei tea" - on minu vastus. See tundub nii mõnelegi ehmatav, et kuidas nii saab.  Kõigepealt pean ma puhkama. Nagu päris päriselt tegelema asjadega, mis lõõgastavad, teevad rõõmu ning annavad vaimule täieliku puhkuse. Ma olen end ühest kohast vabaks võtnud ja mul oleks võimalus kohe tormata uutesse seiklustesse, kuid ma tean, et mu vaim vajab restarti.  Kes mulle instagramis kaasa elavad, need võibolla märkasid ka storysid, kus ühel hetkel rõõmustasin saabunud vabaduse üle ja juba järgmisel hetkel oli mu rõõm asendunud masendusega, sest üks kohustus, mis nõuab mitmeid tunde pingutust, kukkus kolinal kaela. Ja nii ma siin ootan ikka veel, et oleksin ükskord ometigi vaba ja saaksin nautida suve ja oma kodus toimetamist või ka veidi ringi reisimist.  Reisimisega seoses juhtus kogemata nii, et mu reisifond sai kiiremini täis, kui oleksin osanud oodatagi. Sain veel viimased lisatasud kätte ja

PAUS või siiski selle peatüki lõpp

Tunnen, et olen selle loo alguse Ellist nii kaugele liikunud, et see poleks nagu enam minu lugu. Seepärast ei leia ka enam piisavalt motivatsiooni, et siia midagi kirjutada.  Minu elus on hetkel lehe keeramise hetk ning sooviksin alustada uut peatükki võimalikult puhtalt lehelt. Loomulikult liiguvad sellesse kaasa eelmistest peatükkides õpitud tarkused, kuid see on ikkagi täiesti uus ja juba hoopis teine lugu.  Kui sattusid siia, sest soovid teada, kust või kuidas ühte rahatarkuse teekonda alustada, siis palun liigu selle blogi algusesse ning loe läbi 2019a postitused. Loodetavasti saad sealt indu, et ka ise väikeste sammudega alustada.  Kui soovid aga minu praegustest tegemistest veidi rohkem teada saada, siis oled oodatud jälgima mind instagrammi: elli_the_saver kontole. Rahatargemat teekonda soovides Elli Teel järgmise käänakuni :) 
Tere! Mina olen Elli. Olen neljakümnendates kahe toreda teismeeas kuti ema ja ühe toreda mehe naine. Meie peres on ka kaks vahvat neljajalgset, kes vajavad süüa ja suurel hulgal tähelepanu. Ma elan Lõuna-Eestis ühes väikeses külakeses. Oma maja saime alles mõned aastad tagasi. Meie elu sõltub täielikult isiklikust transpordist, seetõttu on meie peres kaks autot (vanuses 10+ aastat). Nüüd siis põhilise juurde. Olen jälginud huviga facebookis Kogumispäeviku tegemisi ja mul on tunne, et mul on väga palju õppida, et saada rahatargaks. Minu lapsepõlves oli raha alati vähe. Enne palgapäeva oli vanematel rahad tihtipeale täiesti otsas. Pidime mõned aastad üle elama aja, kui üks vanematest oli töötu. Sõime siis põhiliselt kartulit, piima ja muna, mis tulid sel ajal oma põllult-laudast. Uusi asju osteti harva, riided tulid enamasti taaskasutusest või tuttavatelt. Mul on tunne, et minu sees on uskumused, et raha ongi alati vähe või puudu. Vaatamata nendele uskumustele, mis lapseeast kaasa o