Otse põhisisu juurde
Tere!

Mina olen Elli. Olen neljakümnendates kahe toreda teismeeas kuti ema ja ühe toreda mehe naine. Meie peres on ka kaks vahvat neljajalgset, kes vajavad süüa ja suurel hulgal tähelepanu.
Ma elan Lõuna-Eestis ühes väikeses külakeses. Oma maja saime alles mõned aastad tagasi. Meie elu sõltub täielikult isiklikust transpordist, seetõttu on meie peres kaks autot (vanuses 10+ aastat).
Nüüd siis põhilise juurde. Olen jälginud huviga facebookis Kogumispäeviku tegemisi ja mul on tunne, et mul on väga palju õppida, et saada rahatargaks. Minu lapsepõlves oli raha alati vähe. Enne palgapäeva oli vanematel rahad tihtipeale täiesti otsas. Pidime mõned aastad üle elama aja, kui üks vanematest oli töötu. Sõime siis põhiliselt kartulit, piima ja muna, mis tulid sel ajal oma põllult-laudast. Uusi asju osteti harva, riided tulid enamasti taaskasutusest või tuttavatelt.
Mul on tunne, et minu sees on uskumused, et raha ongi alati vähe või puudu. Vaatamata nendele uskumustele, mis lapseeast kaasa on tulnud, olen püüdnud alati raha veidi koguda ja püüdnud rahaga paremini toimetulemist õppida. Nii suutsime osta endale oma kodu - jah, ta on väike ja oli Tallinna mõistes väga odav, kuid see on meie kodu. Samuti suutsime teha esmased remonditööd ja muutsime paari aastaga oma kodu elamisväärsemaks (pesuruum, veesüsteem, elektrisüsteem, osa soojustusest jnejnejne). Sel hetkel oli elu nagu karussellil. Töötasin kahel töökohal, vabad õhtud ja nädalavahetused möödusid remontides. Kahjuks ei pidanud minu niigi hapravõitu tervis sellele kõigele vastu ja põletasin end täielikult läbi. Pidin tegema mõned muudatused. Nüüd töötan osakoormusega ning taotlesin ka osalise töövõimetuse, mis aitaks meil igakuiselt rahaliselt paremini toime tulla. Mina töötan siis poole kohaga haridusvaldkonnas ning mu abikaasa on ühes kohalikus firmas tavaline tööline. Meie sissetulekud jäävad alla Eesti keskmise (mõlemal alla 1000 euro). Tean, et selliseid peresid on üle Eesti väga palju ning see ajendaski mind seda blogi kirjutama.
Pere sissetulekust kolmandik läheb iga kuu laenumakseteks ning kommunaalkuludeks. Samuti vajab meie kodu endiselt tasapisi remonti ja mingi summa igakuistest sissetulekutest läheb remondifondi (seda raha kogub mees). Umbes 150 eurot kulub autode küttele ning aegajalt vajavad autod ka remonti. Igakuiselt võiks autode ülalpidamisele arvestada kokku keskmiselt 200-250 eurot (küte+remont/hooldused).
Oleme need, kel iga kuu lõpuks on arve täiesti nullis. Hea, kui kuu lõpp on nii läinud, et ei peaks krediitkaardilt midagi näpistama. Igasugused äkilised väljaminekud on õudusunenägu (suurem autoremont, kodutehnika katkiminek või kasvõi lapsel talvesaabaste lagunemine). Soovin sellest olukorrast välja saada. Seetõttu kavatsen kaasa teha kõik Kogumispäeviku väljakutsed ja anda blogisse ka teada, kuidas mul läheb.
Jaanuar oli eesmärkide seadmise kuu. Panin endale paika mõned eesmärgid:
1. Koguda raha uue elektripliidi ostmiseks. Soovin välja saada järelmaksude nõiaringist. Eelmisel aastal olime sunnitud võtma kaks uut järelmaksulepingut ja ma ei pea seda mõistlikuks otsuseks, kuid sel hetkel oli see kahjuks ainuke võimalus.
Selle eesmärgi täitmist alustasin juba eelmise aasta lõpust. Umbes pool raha on juba koos. Olen otsustanud iga kuu alguses 50 eurot kõrvale panna. Sellesse kogumisse lähevad ka kõik lisarahad, mis kuskilt võiksid tulla (nt lisatööst või asjade müümisest).
2. Alustada meelerahufondi loomist. Veebruaris lõpeb mul üks laen ning asendan selle püsimaksega teisele kontole. Kuna mul on muid kohustusi ka, mis on hetkel erakorralisemad ja kiireloomulisemad, siis otsustasin, et alustan 20 euroga. Veidi üle kahe aastaga kogun siis põhimõtteliselt oma ühe kuupalga.
3. Suur murekoht on krediitkaardivõlg (ca 900 eurot). Seetõttu on plaan igakuiselt 50 eurot krediitkaardile tagasi maksta ning vältida kuu lõpus selle raha kasutamist.
4. Teha vanemale lapsele püsimaksed (10 eurot kuus). Meil on üks kogumiskonto, kuhu on juba veidi raha kogunenud, kuid soovin, et tema 18-ndaks sünnipäevaks oleks seal ca 1000 eurot. Mis võiks olla näiteks auto sissemakseraha või esimese korteri üüri sissemakse abiline. Selleks tegin ära juba püsikorralduse ja esimene makse on juba sooritatud.
5. Mees kogub oma sissetulekutest raha remondifondi.

Ma pole kunagi suutnud teha täpset eelarvet. Kindlasti aitaks see mul meie rahaasjadest palju parema ülevaate saada. Võibolla tuleks ka see eraldi aasta eesmärgiks seada.
Positiivne on see, et eelmisest aastast hakkasin toidukuludel paremini silma peal hoidma. Kuna alati pole mahti, ja olgem ausad ka viitsimist, siis kõige paremini sobib mulle süsteem, et võtan iga nädala toiduraha  eraldi välja ja pean sellega nädala lõpuni hakkama saama. Hetkel olen planeerinud 70 eurot nädalas, kuid sinna sisse jääb ka lemmikloomade toit ja mõni üksik majapidamistarvik (nõudepesuvahend, wc paber, šampoon vms). Enamasti teen suuremad majapidamistarvete ostud kuu alguses ära.

Tänu Kogumispäevikule on mulle hakanud aina enam tunduma, et meie peres pole probleem niivõrd väikestes sissetulekutes, kuivõrd kohmakates majandamisoskustes ja tahan selles nüüd osavamaks saada. Seetõttu olen avatud erinevatele nõuannetele, mida ja kuidas veelgi paremaks muuta.
Loodan, et mul jätkub püsivust see aasta kaasa teha.

Tervitustega
Elli



Pildiotsingu money tulemus

Kommentaarid

  1. Kunagi jagati minuga, jagan edasi - ehk on selline tabel abiks ;) - kui tarvis teen sulle, Elli, nö muudetavaks. Asjalikud ja positiivsed kommentaarid on teretulnud. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vahJmLgXm-K9pjxsA_mV0FHkDRG21MYbVSYDiFVcq_I/edit?usp=sharing

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Mida sa edasi tegema hakkad?

See on küsimus, mida kuulen iga kord, kui kodust nina välja pistan. "Ma veel päris täpselt ei tea" - on minu vastus. See tundub nii mõnelegi ehmatav, et kuidas nii saab.  Kõigepealt pean ma puhkama. Nagu päris päriselt tegelema asjadega, mis lõõgastavad, teevad rõõmu ning annavad vaimule täieliku puhkuse. Ma olen end ühest kohast vabaks võtnud ja mul oleks võimalus kohe tormata uutesse seiklustesse, kuid ma tean, et mu vaim vajab restarti.  Kes mulle instagramis kaasa elavad, need võibolla märkasid ka storysid, kus ühel hetkel rõõmustasin saabunud vabaduse üle ja juba järgmisel hetkel oli mu rõõm asendunud masendusega, sest üks kohustus, mis nõuab mitmeid tunde pingutust, kukkus kolinal kaela. Ja nii ma siin ootan ikka veel, et oleksin ükskord ometigi vaba ja saaksin nautida suve ja oma kodus toimetamist või ka veidi ringi reisimist.  Reisimisega seoses juhtus kogemata nii, et mu reisifond sai kiiremini täis, kui oleksin osanud oodatagi. Sain veel viimased lisatasud kätte ja

PAUS või siiski selle peatüki lõpp

Tunnen, et olen selle loo alguse Ellist nii kaugele liikunud, et see poleks nagu enam minu lugu. Seepärast ei leia ka enam piisavalt motivatsiooni, et siia midagi kirjutada.  Minu elus on hetkel lehe keeramise hetk ning sooviksin alustada uut peatükki võimalikult puhtalt lehelt. Loomulikult liiguvad sellesse kaasa eelmistest peatükkides õpitud tarkused, kuid see on ikkagi täiesti uus ja juba hoopis teine lugu.  Kui sattusid siia, sest soovid teada, kust või kuidas ühte rahatarkuse teekonda alustada, siis palun liigu selle blogi algusesse ning loe läbi 2019a postitused. Loodetavasti saad sealt indu, et ka ise väikeste sammudega alustada.  Kui soovid aga minu praegustest tegemistest veidi rohkem teada saada, siis oled oodatud jälgima mind instagrammi: elli_the_saver kontole. Rahatargemat teekonda soovides Elli Teel järgmise käänakuni :)