Otse põhisisu juurde

Rongiga pealinnas käimisest ja juulis eelarvesse jäämisest

Juulikuu oli täis mõnusaid kohtumisi ning väikeseid trippe Eesti piires. Nagu juba ühes varasemas postituses mainisin, siis oli meil sel aastal plaan üks reis ka põhja poole teha. Mina polnud Tallinnas juba üle aasta käinud ja ülejäänud pere veelgi kauem ning sellist ehtsat turistikat ju tavaliselt ei tee, vaid käid seal, kus parasjagu vaja (mõnel koolitusel või tähtsal kohtumisel vms). 

Filmi-Vargamäe

Mingil hetkel tundus mulle, et kuu lõpp juba läheneb ja varem tähendas kuu lõpp ju seda, et külmakapis ulus tuul ja viimasel nädalal tuli see kuu kuidagi sendiveeretamisega lõpuni venitada. Seega olin mõttes juba sellest reisist loobunud, sest minu sees on ikka see tunne, et nii ju ongi (kuu lõpp=kitsas käes), kuid siis lappasin oma ümbrikud läbi ja kontrollisin pangaarvet ja tuli välja, et mul on veel täitsa palju raha alles ja me mahutame kenasti ühe perereisi selle kuu eelarvesse. 😊

Mul on ümbrik nimega Rõõm, mille raha on siis mõeldud igasuguste rõõmsate tegevuste planeerimiseks, mida üks perega koosolemise päev ju kindlasti on. Selles ümbrikus oli veidi üle 60 euro alles ja selle eest said ostetud rongipiletid. Avastasin, et mul on ka õigus soodustusega pilet osta. Jälle kuus eurot kokkuhoidu. Autoga oleks muidugi kogu perega reisimine odavam tulnud, aga kuna tahtsime vanalinna avastama minna, siis tundus see kiirem, mugavam ja vähem närvesööv meiesugustele maakatele, kes kord viie aasta jooksul pealinna satuvad. 

Kuna juulis ma oma autot eriti ei kasutanud, siis oli paak ikka veel kütust peaaegu ääreni täis ja mul oli auto ümbrikus alles veel 35 eurot. Selle võtsin siis kulurahaks ja lisasin veel igaksjuhuks paarkümmend eurot nädala toiduraha ümbrikust. Mul oli kindel plaan minna ikka kogu perega mõnda fäänsisse restorani päevapraadi sööma. Selleks olin isegi veidi eeltööd teinud ja teadsin, et kõige paremini saab ülevaate headest hindadest päevapakkumiste lehelt, kuid lõpuks me eksisime veidi ära ja sattusime näljastena ühe suvalise Rimi poe ette, millest mees ostis neli viineripirukat suurema nälja kustutamiseks ja siis nagu polnudki kõht enam nii tühi ja nii ta jäi. Pärast sai Baltijaama turult veel veidi näksimist rongi peale kaasa ostetud ja minu uhke plaan oligi sinnasamusesse lennanud, aga tegelikult oli see omamoodi lahe keset pealinna mingil suvalisel pingil koos perega pirukaid mugida ja tuvisid ning kajakaid eemale peletada. Pealegi jäi ju selle võrra raha jälle alles. 

Vaatamata ringireisimistele ja tavapärasest veidi suurematele kuludele, lõpetasin kuu taas kena 137€ plussiga. Arvutasin kokku ka kõik säästud ja mul on tänaseks kogunenud juba 1980€. Ma ise arvan, et võin küll rahule jääda, kuigi samas tahaks ju kõike kiiremini saada (nt autoraha kokku koguda). 

Täna hommikul nägin ühte marjakorjamise kuulutust ja peast käis läbi, et peaks korjama minema, aga mitte kuidagi ei viitsi või õigem on öelda, et lihtsalt ei jaksa. Tahaks veel veidi kodus toimetada ja puhata. 

Augustikuu ootab juba ees ühe autoremondiga, mida ma veel eelarve koostamise ajal ei osanud arvestada. Panin autoümbrikusse hoopis vähem raha, kuna ka sel kuul ei ole mul palju sõitmist. Nüüd pean aga taas siis veidi nuputama, milliste kuluridade pealt ca 100 eurot tagasi võtta, et remont tehtud saaks. Ise arvan, et söögikulud peaks olema see kuu võimalik 50 euro võrra allapoole tõmmata, sest värsket kraami saab hetkel oma aiast ning siis veidi Igaksjuhuks ümbrikust juurde võtta. 

Ma tean, et seda kõike saaks teha ka mõnes eelarvestamise äpis, kuid mulle ikka veel meeldib reaalset raha ühest ümbrikust teise tõsta. Plaanin millalgi paralleelselt mõne äpi kõrvale võtta, et leida sobivaim, enne kui ümbrikusüsteemist loobun, sest ma ei pea seda pikas perspektiivis mõttekaks. Kuigi, kes teab....hetkel igatahes on süsteem paigas ja ometigi suudan ma juba mitmendat kuud eelarvet pidada. Selles on veel palju arenguruumi, sest hetkel ma tšekkide haaval arvestust ei pea, kuid kas see ongi nii tähtis. Ma teen kuu jooksul 1-2x ülevaate kõikide ümbrikute sisudest ja nii on mul piisav ülevaade oma kulutustest. 


Veidi juba puhanud

Elli


Kommentaarid

  1. Millised on sinu ümbrikud olnud ja kas need on ajas muutunud, millised on nüüd kasutusel?
    Kas tulevikus plaanis veel mingeid tekitada, kui mõni eesmärk täidetud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas pead silmas alakategooriaid? Mul on: toit, auto, majapidamine, lemmikud, rõõm, igaksjuhuks, kodu ja siis kogumisümbrikud: lemmikute ravifond, jõulud ning hädaabifond. Meelerahu ja auto raha kogun eraldi arvele. Sügisest pean juurde tekitama taas lõpupeo ümbriku, sest noorem laps lõpetab kevadel kooli.

      Kustuta
    2. Tervise ümbrik läks meelest :)

      Kustuta
  2. Tänan vastuse eest ja vastan ise nüüd tükkmaad hiljem. Lihtsalt olen mõelnud ka sulas säästmisele ja seetõttu uurisin igasuguseid variante vahepeal, et kus hoida nt.
    Leidsin et etsy.ee's on nt sellised põnevad variandid: https://www.etsy.com/listing/621102264/cash-envelope-wallet-sewing-pattern-pdf?ref=cart ja aliexpressis sellised vahetatavate ümbrikega: shorturl.at/rCFK9.. aga veidi muret tekitab see inflatsioon ja et kui muidu käib palk pangakontole.. aga Sinu pealt olen siiski palju häid mõtteid saanud, suur tänu selle eest. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere taas! Tore, et oled siit mõtteid leidnud. Mul ei ole need üldjuhul nii pikaajalised kogumised, et peaks inflatsiooni pärast muretsema. Näiteks lapse lõpupidu toimub juba kevadel. Kui koguda reisiks, siis kulutad selle ju ka aasta jooksul ära vms. Suuremad ja pikaajalisemad kogumised hoian ma ikka pangas, sest ka mina ei pea piisavalt turvaliseks liiga suuri summasid sulas kodus hoida. Samas eks see inflatsioon pureb neid ju igal pool.
      Mingi raha peab olema alati kohe ja kiiresti kättesaadav. Meelerahufondist mingit osa hoiavad mõned kogumishoiustel, et veidigi protsenti juurde teenida. Kuna mul veel summad pigem tagasihoidlikud ning sellist summat, mida kindlasti vaja pole, pole veel kogunenud, siis ma ise ole veel neid variante lähemalt uurinud. Edu igal juhul! :)

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Mida sa edasi tegema hakkad?

See on küsimus, mida kuulen iga kord, kui kodust nina välja pistan. "Ma veel päris täpselt ei tea" - on minu vastus. See tundub nii mõnelegi ehmatav, et kuidas nii saab.  Kõigepealt pean ma puhkama. Nagu päris päriselt tegelema asjadega, mis lõõgastavad, teevad rõõmu ning annavad vaimule täieliku puhkuse. Ma olen end ühest kohast vabaks võtnud ja mul oleks võimalus kohe tormata uutesse seiklustesse, kuid ma tean, et mu vaim vajab restarti.  Kes mulle instagramis kaasa elavad, need võibolla märkasid ka storysid, kus ühel hetkel rõõmustasin saabunud vabaduse üle ja juba järgmisel hetkel oli mu rõõm asendunud masendusega, sest üks kohustus, mis nõuab mitmeid tunde pingutust, kukkus kolinal kaela. Ja nii ma siin ootan ikka veel, et oleksin ükskord ometigi vaba ja saaksin nautida suve ja oma kodus toimetamist või ka veidi ringi reisimist.  Reisimisega seoses juhtus kogemata nii, et mu reisifond sai kiiremini täis, kui oleksin osanud oodatagi. Sain veel viimased lisatasud kätte ja

PAUS või siiski selle peatüki lõpp

Tunnen, et olen selle loo alguse Ellist nii kaugele liikunud, et see poleks nagu enam minu lugu. Seepärast ei leia ka enam piisavalt motivatsiooni, et siia midagi kirjutada.  Minu elus on hetkel lehe keeramise hetk ning sooviksin alustada uut peatükki võimalikult puhtalt lehelt. Loomulikult liiguvad sellesse kaasa eelmistest peatükkides õpitud tarkused, kuid see on ikkagi täiesti uus ja juba hoopis teine lugu.  Kui sattusid siia, sest soovid teada, kust või kuidas ühte rahatarkuse teekonda alustada, siis palun liigu selle blogi algusesse ning loe läbi 2019a postitused. Loodetavasti saad sealt indu, et ka ise väikeste sammudega alustada.  Kui soovid aga minu praegustest tegemistest veidi rohkem teada saada, siis oled oodatud jälgima mind instagrammi: elli_the_saver kontole. Rahatargemat teekonda soovides Elli Teel järgmise käänakuni :) 
Tere! Mina olen Elli. Olen neljakümnendates kahe toreda teismeeas kuti ema ja ühe toreda mehe naine. Meie peres on ka kaks vahvat neljajalgset, kes vajavad süüa ja suurel hulgal tähelepanu. Ma elan Lõuna-Eestis ühes väikeses külakeses. Oma maja saime alles mõned aastad tagasi. Meie elu sõltub täielikult isiklikust transpordist, seetõttu on meie peres kaks autot (vanuses 10+ aastat). Nüüd siis põhilise juurde. Olen jälginud huviga facebookis Kogumispäeviku tegemisi ja mul on tunne, et mul on väga palju õppida, et saada rahatargaks. Minu lapsepõlves oli raha alati vähe. Enne palgapäeva oli vanematel rahad tihtipeale täiesti otsas. Pidime mõned aastad üle elama aja, kui üks vanematest oli töötu. Sõime siis põhiliselt kartulit, piima ja muna, mis tulid sel ajal oma põllult-laudast. Uusi asju osteti harva, riided tulid enamasti taaskasutusest või tuttavatelt. Mul on tunne, et minu sees on uskumused, et raha ongi alati vähe või puudu. Vaatamata nendele uskumustele, mis lapseeast kaasa o